Welk eenlaags daksysteem is het beste voor uw project: met ballast beladen, volledig verkleefd of mechanisch bevestigd?

Eenlaagse dakmembranen zijn een populaire keuze voor het waterdicht maken van platte daken vanwege hun duurzaamheid, beperkte gewicht, kosteneffectiviteit en installatiegemak. Deze membranen worden op hun plaats bevestigd over de drager met een van de volgende bevestigingsmethoden: met ballast beladen, verkleefd of mechanisch bevestigd. Elke methode biedt verschillende voordelen en brengt unieke uitdagingen met zich mee.

Of het nu gaat om het maken van een gloednieuw plat dak of het opknappen of renoveren van een bestaand dak, eigenaren van gebouwen, architecten en aannemers moeten evalueren welk systeem het meest geschikt is voor de specifieke behoeften van het project. Hierbij kan worden gekeken naar factoren zoals of er toegang tot het dak is of niet, of dat er plannen zijn om later een groendak of een zonne-installatie toe te voegen.

Daken met ballast

Een van de oudste enkellaags daksystemen met ballast dateert uit de jaren 1960 en wordt vandaag de dag nog steeds veel gebruikt vanwege de prestaties en kostenefficiëntie ervan. Bij een dak met ballast worden de isolatielaag en het waterdichtingsmembraan losjes over het dak gelegd en op hun plaats gehouden met ballastmateriaal (bijvoorbeeld riviergrind, betonnen straatstenen, enz.) dat over het membraan wordt gelegd, meestal met een beschermingslaag ertussen. Deze methode is het meest geschikt voor daken met een minimaal aantal openingen en doorvoeren.

Een dakbedekkingssysteem met ballast is relatief eenvoudig te installeren. De arbeidstijd is korter, wat leidt tot lagere installatiekosten in vergelijking met andere systemen. Hoe groter de afmetingen van het dakmembraan, hoe sneller de installatie kan verlopen. Systemen met ballast kunnen bovendien bij vrijwel elk weertype worden geïnstalleerd. Als ze goed ontworpen zijn, bieden daken met ballast een uitstekende weerstand tegen opwaartse windbelasting, omdat het gewicht van de ballast het membraan stevig op zijn plaats houdt.

Naast hun eenvoudige en snelle installatie zijn geballaste daken ook duurzaam en energie-efficiënt. Omdat er geen bevestigingen nodig zijn, is de kans op koudebruggen vrijwel nihil. Enkellaagse dakmembranen met een langere levensduur, zoals EPDM, kunnen worden hergebruikt wanneer ze in een systeem met ballast waren geïnstalleerd: ze kunnen gemakkelijk worden verwijderd en op een ander dak worden gebruikt.

De belangrijkste uitdagingen van een dak met ballast hebben te maken met het gewicht. De helling, de hoogte en het structurele dek van het dak kunnen beperkende factoren zijn. De dakbedekking moet het gewicht van de ballast kunnen dragen, wat structurele verstevigingen kan betekenen die de totale kosten van het dakbedekkingsproject kunnen verhogen. Oude gebouwen zijn mogelijk niet geschikt voor ballastsystemen zonder dure aanpassingen.

Ballast, vooral grind, kan het ook moeilijk maken om een dak te inspecteren en te onderhouden. Eventuele schade aan de dakbedekking kan moeilijker te detecteren zijn en vuil zoals bladeren kan zich ongezien ophopen onder de ballast.

Volledig verkleefde daken

Bij een volledig verkleefd daksysteem wordt het waterdichtingsmembraan op de isolatielaag of rechtstreeks op de dakondergrond gekleefd met lijm. Deze bevestigingsmethode biedt een glad en esthetisch aantrekkelijk uiterlijk en kan geïnstalleerd worden op daken met verschillende hellingen en complexe vormen, zelfs daken waarvan de structuur helemaal niet vlak is. Bijna elk dak is een goede kandidaat voor een verkleefd systeem dankzij de flexibiliteit en het beperkte gewicht.

Een zeer belangrijk voordeel van een volledig verkleefde daksysteem is dat de sterke lijmverbinding een uitstekende weerstand biedt tegen windstoten wanneer het verkleefd is op een stevige vaste ondergrond, waardoor het ideaal is voor regio's met veel wind.

Een nadeel is dat volledig verkleefde daken arbeidsintensiever kunnen zijn dan met ballast beladen of mechanisch bevestigde systemen. Het aanbrengen van lijm is gevoelig voor weersomstandigheden, dus als de temperatuur te koud is of de luchtvochtigheid te hoog, kan de lijm niet goed hechten en dit kan gevolgen hebben voor de installatietijd.

Door de recente opkomst van zelfklevende enkellaagse dakbedekkingen, waarbij de onderkant in de fabriek is voorzien van een sterke lijm, is het niet langer nodig om ter plaatse lijm aan te brengen en te wachten tot deze droog is, wat een tijdbesparend alternatief biedt.

Mechanisch bevestigde daken

Bij mechanisch bevestigde daksystemen wordt de isolatielaag meestal met platen en bevestigingsmiddelen aan het dak bevestigd. Het dakmembraan wordt dan bovenop de isolatie gelegd en mechanisch aan het dak bevestigd met verschillende bevestigingssystemen, meestal bevestigd in de naadzone van aangrenzende platen. De dakopstanden kunnen mechanisch worden bevestigd of volledig worden verkleefd, terwijl de doorvoeren en openingen worden geflensd. 

Mechanisch bevestigde daken kunnen worden geïnstalleerd bij zeer uiteenlopende weersomstandigheden. Temperatuur en vochtigheid hebben geen invloed op het installatieproces, wat minder vertragingen en meer flexibiliteit in de planning betekent. Het is ook een lichtgewicht systeem met een esthetisch uiterlijk.

Deze bevestigingsmethode is relatief betaalbaar, maar heeft enkele nadelen. Veel van de bevestigingssystemen die gebruikt worden in mechanisch bevestigde daken kunnen fungeren als koudebruggen, waardoor warmte kan ontsnappen.

Niet-penetrerende varianten van de mechanisch bevestigde in de naad methode zijn het inductielassysteem voor thermoplastische membranen en het lineaire bevestigingssysteem met speciale strips. Bij de bevestigingsmethode met inductielassen wordt het thermoplastische dakmembraan met behulp van een inductiegereedschap thermisch gelast op speciaal gecoate metalen platen. Deze methode, waarbij de inductieplaten volgens een symmetrisch ontwerppatroon in de ondergrond worden bevestigd, biedt hoge windbelastingswaarden en verlaagt de arbeids- en materiaalkosten.

We kunnen u helpen bij het kiezen van het perfecte dakbedekkingssysteem

Elevate EPDM- en TPO-dakbedekkingssystemen bieden verschillende installatieopties om zo goed mogelijk aan de vereisten van elk project te voldoen. We geven standaard advies op maat en voeren dakberekeningen uit om u te helpen beslissingen te nemen op basis van de beste informatie.