Verbeterde weerbaarheid van daken bij klimaatverandering

Naarmate de effecten van klimaatverandering frequenter en intenser worden, moeten architecten gebouwen ontwerpen die bestand zijn tegen steeds extremere weersomstandigheden, zoals hagelbuien, harde wind, zware regenval en sneeuwval, maar ook stijgende zomertemperaturen, om er maar een paar te noemen. Investeren in gebouwen met meer weerbaarheid is ook een manier om geld te besparen en om de zaken die erin zijn ondergebracht efficiënt te beschermen. Ze hebben minder reparaties nodig en blijven operationeel na extreme weersomstandigheden.

Platte daken en daken met een lage helling moeten worden ontworpen om te kunnen omgaan met de spanningen van klimaatverandering en vereisen speciale ontwerpstrategieën om hun weerbaarheid te vergroten. Aanpassingsvermogen aan veranderende weersomstandigheden moet daarom worden ingebouwd in het dakontwerp van bestaande en nieuwe gebouwen.

 

Ontwerp met structurele weerbaarheid

Ten eerste moeten platte daken het extra gewicht van sneeuw en ijs kunnen dragen. Het kiezen van lichtgewicht, enkellaagse waterdichtingsmembranen is een goede eerste stap om overbelasting van de dakstructuur te voorkomen.

Een goede afvoer is ook van cruciaal belang. Onvoldoende afvoer kan leiden tot plasvorming, waardoor het risico op lekken en structurele schade toeneemt. Dakhellingen verbeteren door middel van opstaande driehoeken en taps toelopende isolatieplaten helpt om het water naar de afvoer te leiden. Het wordt ook aangeraden om spuigaten en overloopafvoeren te installeren, evenals secundaire afvoermogelijkheden om overtollig water tijdens zware regenval te verwerken.

Met gebruik van duurzame materialen

De keuze voor duurzame materialen verbetert de weerbaarheid en milieuprestaties van het dak. Geavanceerde waterdichtingsmaterialen zoals ethyleenpropyleendieenmonomeer (EPDM) en thermoplastische polyolefine (TPO) bieden een superieure weerstand tegen verwering, omdat ze uitstekend bestand zijn tegen thermische uitzetting, krimp en de aantasting van het milieu door UV en ozon.

Hoogwaardige EPDM-dakmembranen kunnen een levensduur van meer dan 50 jaar bereiken, terwijl een goed samengesteld TPO-membraan een levensduur van 25 jaar of meer kan bereiken.

Klimaatspecifiek dakontwerp

Het dakontwerp afstemmen op de plaatselijke klimaatomstandigheden is cruciaal om weerbaarheid te bereiken. In gebieden met een warm klimaat moet de nadruk liggen op het selecteren van dakbedekkingsmembranen die bestand zijn tegen blootstelling aan hoge UV-niveaus, het gebruik van reflecterende materialen, goede isolatie om de koelingskosten te verlagen, maximale ventilatie, enzovoort. In koude klimaten moet de nadruk niet alleen liggen op goede isolatie, maar ook op sneeuwbelasting en maatregelen om ijsdammen te voorkomen.

In gebieden met zware regenval is het, naast het implementeren van efficiënte drainagestrategieën, noodzakelijk om een robuust waterdichtingsmembraan en schimmelbestendige materialen te kiezen.

Er moet ook rekening worden gehouden met de effecten van wind, aangezien vlakke oppervlakken gevoeliger zijn voor opwaartse kracht en door de wind voortgebracht puin. Platte daksystemen moeten zodanig aan het dak worden bevestigd dat ze de opwaartse windkracht goed kunnen weerstaan.

 

Dakfunctionaliteit maximaliseren

Platte daken vormen een ideale basis voor installaties voor hernieuwbare energie, zoals zonnedaksystemen. Ze bieden een groot, onbelemmerd oppervlak dat de installatie en het onderhoud van zonnepanelen vergemakkelijkt.

Groendaken zijn ook zeer gunstig voor platte daken, vooral in stedelijke omgevingen. Groendaken helpen niet alleen het hitte-eilandeffect te minimaliseren en zorgen voor een extra isolatielaag, maar spelen ook een cruciale rol in het beheer van regenwater. Bij hevige regenval absorberen de bodem en de vegetatie op een groendak een bepaalde hoeveelheid regenwater en geven het vervolgens langzaam weer af aan het afvoersysteem en aan de atmosfeer door verdamping. Dit verlicht de druk op rioleringssystemen en minimaliseert het risico op overstromingen en erosie.

 

Regelmatig onderhoud en inspecties

Regelmatige inspecties zijn ook van vitaal belang om de weerbaarheid van een dak op lange termijn te garanderen. De herfst en de lente worden over het algemeen beschouwd als de beste seizoenen om de staat van het dak te controleren en eventuele schoonmaak-, reparatie- of dakrenovatiewerkzaamheden te plannen.

Investeer in weerbare daken met Elevate

Elevate EPDM- en TPO-daksystemen zijn ontworpen om weerbaar te zijn. Ze bieden uitstekende standvastigheid tegen weertypen in alle klimaten en zijn optimaal bestand tegen inslag en hagel. Daarnaast zijn ze bestand tegen vermoeidheid veroorzaakt door bouwbewegingen en in geval van schade zijn ze heel gemakkelijk te repareren.

Neem contact op met een van onze dakdeskundigen om te ontdekken hoe onze dakbedekkingsoplossingen de levensduur van uw dak kunnen verlengen en de structurele integriteit van het gebouw kunnen beschermen.