De belangrijkste functie van een dak is natuurlijk het gebouw te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden. Een dak bestaat uit verschillende onderdelen die efficiënt en consistent samengaan om een duurzame oplossing te kunnen bieden. Het dakbedekkingsmembraan is vaak de bovenste en daarom de meest zichtbare laag van de dakconstructie, maar wat daaronder ligt heeft een grote invloed op de prestaties van het dak als geheel.
Isolatie is een belangrijk, en vaak een van de duurste onderdelen van een dakconstructie. Extreme weersomstandigheden zoals hagel en zware sneeuw, of regelmatig voetverkeer over het dak, kunnen de isolatielaag beschadigen. Hierdoor worden de thermische prestaties van het dak aangetast, wat op zijn beurt leidt tot hogere stookkosten. Vanuit het oogpunt van de levenscycluskosten, is het dus een slimme zet om de isolatielaag te beschermen met dekplaten.
Bovendien stijgt de vraag naar zonnepaneeldaken of groendaken nog steeds. Dit type van daken vergt regelmatig onderhoud en dekplaten spelen hierbij een cruciale rol in wat betreft het leveren van prestaties en duurzaamheid.
Dekplaten zijn semi-flexibele, relatief dunne platen die over de isolatie heen worden aangebracht met het oog op maximale bescherming tegen stootbelasting, scheiding en ondersteuning van het dakbedekkingsmembraan. Ze zijn verkrijgbaar in een groot aantal verschillende materialen zoals op basis van PIR, gips, cement, hout enzovoort. Ze versterken het dakafdichtingssysteem als geheel en verbeteren de totale prestaties van het dak.
Dekplaten kunnen worden gebruikt op verschillende soorten daken en dit zowel bij nieuwbouw als bij renovatieprojecten. Bij dakrenovatieprojecten kunnen ze boven op het oude dakbedekkingsmembraan worden geplaatst en dienen zo als geschikte ondergrond voor de installatie van het nieuwe membraan. Kortom, het opnemen van een dekplaat in de dakstructuur maakt het hele dakafdichtingssysteem robuuster en draagt bij tot een langere levensduur.
In combinatie met hoogwaardige isolatie bieden dekplaten ook nog andere voordelen: ze leveren een hogere vochtbescherming, verbeteren de akoestiek en kunnen zelfs bijdragen tot betere windweerstandsprestaties en een grotere brandbestendigheid. Bij het kiezen van een dekplaat is het echter wel van belang om te overwegen welke eigenschappen het belangrijkst zijn voor de opdracht en het gewenste type dakafdichtingssysteem.. Sommige bouwvoorschriften schrijven ook bepaalde brandvastheids- en windweerstandsprestaties voor en gebruik van een dekplaat kan helpen om aan dergelijke eisen te voldoen.
Naast haar aanbod van hoogwaardige dakbedekkingsmembranen omvat het aanbod van Elevate ook andere dakbedekkingscomponenten die volledig compatibel met elkaar zijn, waardoor de totale prestaties van het dakafdichtingssysteem nog beter worden. De ISOGARD™ HD-dekplaat is een voorbeeld van zo’n component. Het is een 12,7 mm dikke PIR-dekplaat (polyisocyanuraat) met hoge dichtheid en een gesloten celstructuur die bestaat uit een kern van PIR-schuim, aan beide zijden gelamineerd met een gecoat glasvlies.
ISOGARD™ HD is ontworpen om de belasting te spreiden en de isolatieplaten onder het dakafdichtingsmembraan te beschermen. Het is gemakkelijk te versnijden en te verwerken alsookaan te brengen rond dakdetails zoals afvoeren en dakdoorvoeren. Ook zijn deze dekplaten het bijzonder licht: één ISOGARD™ HD-dekplaat van 1,22 m x 2,25 m weegt slechts 5 kg, zodat het gemakkelijk kan worden gehanteerd en geplaatst. Het heeft de hoogste thermische weerstand van alle verkrijgbare dekplaten van 12 mm en is bestand tegen extreme weersomstandigheden.
Daarnaast biedt de ISOGARD™ HD-dekplaat een uitstekende vochtbestendigheid en levert ze geen ondergrond voor schimmelvorming. De schuimtechnologie heeft geen negatieve invloed op de ozonlaag (ODP 0) en maakt gebruik van een (H)CFK-vrij schuimmiddel.
Dankzij de drukvastheid van meer dan 800 kPa (meer dan 5 keer de waarde van standaard PIR-isolatieplaten) verstevigen ISOGARD HD™-dekplaten het volledige dakafdichtingssysteem en verhogen ze de weerstand tegen hagel, voetverkeer en andere mogelijke vormen van beschadiging. Ook biedt het de flexibiliteit om het gewenste dakbedekkingsmembraan aan te brengen ongeacht het soort isolatiemateriaal dat eronder wordt gebruikt.
Wil u meer weten over hoe u de levensduur van uw dak kunt verlengen met ISOGARD™ HD? Kijk op onze productpagina en neem ook gerust contact met ons op voor nadere inlichtingen.