TPO (Thermoplastic Polyolefin) dakbanen zijn een van de snelst groeiende eenlaagse dakbanen die vandaag op de markt verkrijgbaar zijn. Maar niet alle TPO-membranen zijn gelijk. Elke fabrikant maakt zijn eigen versie van TPO, met een andere formulering, een ander productontwerp en een ander productieproces. De ontwikkeling van het juiste polymeer is de basis die ervoor zorgt dat alle andere elementen in de TPO-formule samenwerken en het gewenste resultaat bereiken. Als gevolg daarvan kunnen de kwaliteit van het eindproduct en de prestaties sterk variëren.
Lasbaarheid verwijst naar het vermogen van TPO-dakbedekkingsmembranen om sterke en duurzame naden te vormen door middel van heteluchtlassen. Deze eigenschap speelt een cruciale rol in het waarborgen van de integriteit en levensduur van het dakbedekkingssysteem, waardoor het van cruciaal belang is voor architecten, aannemers en eigenaars van gebouwen.
Een veel voorkomende misvatting is dat goed laswerk alleen bestaat uit het correct instellen van de lasapparatuur. Hoewel het cruciaal is om de juiste lasapparatuur, stroomvoorziening en temperatuurinstelling te hebben om een verbinding van goede kwaliteit te maken, zijn de prestaties en het lasgemak ook afhankelijk van andere factoren.
De lasprestaties van een TPO-dakbedekkingsmembraan zijn sterk afhankelijk van de manier waarop het is opgebouwd. De meeste TPO-membranen hebben 3 lagen die elk op een andere manier zijn gemaakt. Eerst is er een bovenlaag of “verweringslaag” die wordt blootgesteld aan UV-straling, hitte en andere elementen waarmee het membraan tijdens zijn levensduur te maken krijgt. Dan is er de steunlaag, een versterking die zorgt voor dimensionale stabiliteit en fysieke sterkte. De onderste laag tenslotte zorgt voor sterkte en duurzaamheid en speelt een sleutelrol in de lasbaarheid.
Om een goed lasvenster te verkrijgen en het membraan gemakkelijk lasbaar te maken, is de juiste balans tussen de formulering van de boven- en onderlaag van cruciaal belang. Als die balans niet goed is, kan het verschil tussen de eisen voor de lasinstelling van de boven- en onderlaag ver uit elkaar liggen, wat op zijn beurt het lasraam kan vernauwen.
De dikte van de boven- en onderlaag speelt ook een belangrijke rol bij de lasprestaties. Wanneer twee aangrenzende TPO-membranen aan elkaar worden gelast om een naad te maken, gebeurt dit tussen de bovenlaag van het ene membraan en de onderlaag van het andere. Als de ene of de andere laag niet dik genoeg is, zal het niet eenvoudig zijn om de membranen aan elkaar te lassen. Bovendien zal de sterkte van de las afhangen van de sterkte van de dunnere, zwakkere laag.
Bij de samenstelling van Elevate's UltraPly TPO dakbaan werd rekening gehouden met het lasaspect. Het is ontworpen om een zo breed mogelijk lasvenster te bieden, wat bijdraagt aan het installatiegemak doordat de dakdekker heteluchtlassen consistent kan uitvoeren in een breed temperatuurbereik.
Het lassen wordt verder verbeterd door het feit dat minstens 40% van de bovenste laag van UltraPly TPO zich boven de steunlaag bevindt, wat zorgt voor een uitstekende weerbestendigheid van het membraan en de duurzaamheid en prestaties van het hele dakbedekkingssysteem verbetert. Zelfs na vele jaren blootstelling blijft het membraan goed lasbaar.