Op het moment dat architecten en eigenaren van gebouwen dakbedekkingssystemen moeten gaan kiezen, komen ze voor veel keuzes te staan. En elke keuze heeft weer eigen kenmerken. Voor platte daken of licht hellende daken zijn er twee populaire eenlaagse dakbedekkingen: EPDM en TPO. Laten we eens verder op onderzoek gaan naar de kenmerken, het gebruik, de voor- en nadelen van elk van deze dakbedekkingsmaterialen om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen.
EPDM-membranen zijn al tientallen jaren niet meer weg te denken uit de dakbedekkingsindustrie. Ze kwamen op de markt in de jaren 1960 en zijn gemaakt van synthetisch rubber: EPDM (Ethyleen Propyleen Diene Monomeer). Dit staat bekend om zijn duurzaamheid en weerbestendige eigenschappen. Dankzij het hoge gehalte aan koolstof heeft EPDM een uitstekende weerstand tegen UV-straling. Bovendien is het uitstekend bestand tegen hitteveroudering, ozon en andere omgevingsfactoren zoals hagel.
EPDM is ook extreem elastisch: het kan in alle richtingen tot 300% worden uitgerekt en krijgt de oorspronkelijke vorm weer terug nadat de spanning is weggevallen. Dankzij deze hoge elasticiteit is het bestand tegen alle dimensionale variaties zonder de fysieke eigenschappen aan te tasten. Het maakt ook eenvoudige installatie op onregelmatige dakvormen en contouren mogelijk, vooral rond (gebogen) gootstukken en dakdoorvoeren. EPDM zet uit en krimpt bij temperatuurschommelingen en bewegingen van het gebouw, waardoor een goede afdichting wordt gegarandeerd en scheuren op de lange termijn worden voorkomen. Dit maakt het een bijzonder geschikte dakbedekking in een wereld waar de weersomstandigheden steeds extremer worden.
Een ander belangrijk voordeel van EPDM-dakbedekkingsmembranen is de lange levensduur ervan, namelijk meer dan 50 jaar*. De membranen vereisen ook minimaal onderhoud, waardoor ze een kosteneffectieve optie zijn. Regelmatige inspecties en tijdige reparaties kunnen de levensduur van het dak verder verlengen.
Thermoplastische polyolefin (TPO, ook wel technisch of synthetische rubber en elastoplastisch kunststof genoemd) dakbedekkingsmembranen hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen als modern alternatief voor traditionele dakbedekkingsmaterialen. Er zijn verschillende merken TPO-membranen op de markt die sterk verschillen in formulering en ontwerp. Grote fabrikanten in de VS gebruiken meestal geweven polyester versterkingen, terwijl Europese fabrikanten meestal ofwel glasvezel of polyester versterkingen gebruiken, geweven of gelegd, of een combinatie van beide. Kortom, elk TPO-membraan heeft unieke eigenschappen zoals lasbaarheid, mechanische sterkte (trek-, scheur- en perforatieweerstand) en prestaties bij blootstelling aan hitteveroudering en UV-straling.
TPO-membranen zijn er vaak in reflecterend wit of lichtgekleurd, wat de warmteabsorptie helpt te verminderen en bijdraagt tot energie-efficiëntie. Dit kan helpen om de koelingskosten te verlagen in gebouwen met matige of geen isolatie die zich in warmere regio's bevinden.
Bij de keuze van een TPO-membraan zijn de prestaties op lange termijn echter een kritieke factor. Testresultaten voor hitte- en UV-veroudering en dikte over de rand geven een eerste indicatie van de prestaties. Het is ook veiliger om een gevestigde fabrikant te kiezen met een beproefde formulering en een lange staat van dienst op het gebied van prestaties, zodat herformulering niet nodig is om tekortkomingen zoals splijten, polymeererosie of snelle slijtage aan te pakken. Een TPO-dakbedekkingssysteem van hoge kwaliteit heeft naar schatting een levensduur van 20 tot 30 jaar.
In het streven naar duurzaam leven en milieuvriendelijke bouwpraktijken verschuift de aandacht naar innovatieve dakbedekkingsoplossingen. Platte daken bieden een veelzijdig en uitgestrekt canvas voor efficiënt ruimtegebruik, vooral in stedelijke omgevingen. Deze eigenschap is vooral gunstig voor de integratie van groene, blauwe en zonnedaken.
Zowel EPDM- als TPO-dakbedekkingsmembranen zijn geschikt voor dit soort toepassingen. Ze zijn robuust maar licht, extreem duurzaam en hebben zeer weinig onderhoud nodig. Controleer echter of het gekozen membraan goede resultaten heeft behaald in de relevante testen voor hitteveroudering en worteldoorgroei.
Zowel EPDM- als TPO-dakbedekkingssystemen zijn relatief eenvoudig te installeren, maar voor een goede installatie zijn wel bekwame vakmensen nodig om een waterdichte afdichting te kunnen garanderen. Een slechte installatie kan leiden tot problemen zoals naadscheuren en lekken.
EPDM- en TPO-membranen kunnen op verschillende manieren worden bevestigd, afhankelijk van de vereisten van het project. Ze kunnen volledig aan het dak worden gelijmd met kleefmiddelen, mechanisch worden bevestigd met platen en bevestigingsmiddelen of worden geballast met grind of betonstenen. Bij EPDM-dakbedekkingssystemen worden de naden tussen aangrenzende membranen uitgevoerd met zelfklevende tapes, terwijl bij TPO-dakbedekkingssystemen de membranen aan elkaar worden gelast. De toepassing is volledig vlamvrij, wat leidt tot veiligere werkomstandigheden.
Beide membranen zijn zeer veelzijdig in hun toepassing. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en breedtes, zodat het aantal naden kan worden geoptimaliseerd. Ze kunnen worden gebruikt voor commerciële, industriële en residentiële dakbedekkingsprojecten, zowel op nieuwe constructies als voor de aanpassing van bestaande daken. Ze kunnen op het bestaande dakbedekkingssysteem worden geïnstalleerd, waardoor het niet nodig is om iets af te breken waardoor er aanzienlijk minder bouwafval ontstaat.
In het debat over EPDM versus TPO dakbedekking? Architecten en gebouweigenaren moeten de specifieke behoeften van het project zorgvuldig afwegen tegen de sterke en zwakke punten van elk materiaal. De langdurige reputatie van EPDM op het gebied van duurzaamheid en flexibiliteit maken het een solide keuze, terwijl de energiezuinige eigenschappen van TPO in warme klimaten en het installatiegemak aantrekkelijk zijn voor wie op zoek is naar moderne oplossingen.
Uiteindelijk zal de beslissing tussen EPDM en TPO afhangen van factoren zoals projectvereisten, levensduur van het gebouw, milieuoverwegingen, geografische locatie van het gebouw, lokale wet- en regelgeving en budgetbeperkingen, om er maar een paar te noemen.
Door de onderscheidende kenmerken van EPDM en TPO te begrijpen, kunnen architecten en eigenaren van gebouwen weloverwogen beslissingen nemen die aansluiten bij de doelstellingen en specificaties van hun projecten. Nauwe samenwerking met dakbedekkingsprofessionals is tevens essentieel voor een goede installatie en doorlopend onderhoud. Zo kan men de levensduur en prestaties van het gekozen dakbedekkingssysteem maximaliseren.