TPO-membranen zijn, sinds de introductie in de jaren 1990, in opmars als waterdichtingssysteem voor platte en licht hellende commerciële daken. Ze bieden een combinatie van energie-efficiëntie, duurzaamheid, kosteneffectiviteit, installatiegemak, milieuvoordelen en ontwerpflexibiliteit.
Maar niet alle TPO-membranen zijn hetzelfde. Er is een grote verscheidenheid aan TPO-membranen op de markt, van verschillende kwaliteit. Laten we eens kijken naar enkele belangrijke aspecten waarmee rekening moet worden gehouden voordat u een TPO-dakmembraan kiest:
TPO (Thermoplastic Polyolefin - thermoplastische polyolefinen) is een soort enkellaagse synthetische dakbedekking. Het is meestal samengesteld uit 3 lagen: een basis van TPO-polymeer, een polyester versterkte rand en een uit TPO samengestelde bovenlaag. Het combineert de flexibiliteit van rubber met de lasbaarheid van een thermoplast. Dit uit zich in een flexibele folie met uitstekende eigenschappen voor vlak leggen. Dit maakt het bijzonder geschikt voor middelgrote en grote commerciële en industriële daken.
TPO-membranen zijn meestal verkrijgbaar in reflecterend wit of lichte kleur. Dit reflectievermogen helpt de warmteabsorptie te verminderen en kan bijdragen tot een betere energie-efficiëntie van het gebouw. In warmere klimaten kan dit leiden tot lagere koelingskosten, vooral in gebouwen die een matige of geen dakisolatielaag hebben.
TPO-dakbedekkingsmembranen zijn een milieuvriendelijke dakbedekkingsoptie omdat ze vrij zijn van schadelijke stoffen zoals chloorfluorkoolwaterstoffen en halogenen. Ze vereisen ook minder energie tijdens de productie dan andere membraantypes.
De duurzaamheid van een dakbedekking is echter evenredig verbonden met de levensduur. De duurzaamheid van een TPO-membraan kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van de kwaliteit van de formulering. Een TPO-membraan van hoge kwaliteit heeft naar schatting een levensduur van 25 tot 30 jaar.
TPO is ook geschikt voor gebruik onder groen-, blauw- en zonnedaken. Dit soort installaties verbetert de duurzaamheid van elk gebouw.
TPO-membranen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en diktes voor flexibiliteit in ontwerp en installatiegemak. Ze kunnen volledig verlijmd, geballast of mechanisch bevestigd worden aan de dragende onderlaag. Naden tussen aangrenzende membranen worden aan elkaar gelast met een heteluchtlasmachine, die de boven- en onderfolies aan elkaar lijmt, voor een consistente naadkwaliteit en hoge sterkte. Details rond dakbedekkingselementen zoals schoorstenen, airconditioningapparatuur en dakramen kunnen eenvoudig worden uitgevoerd met specifieke accessoires. Bovendien is de installatie volledig vlamvrij, wat leidt tot veiligere werkomstandigheden.
Bij renovatieprojecten kunnen TPO-membranen rechtstreeks op de meeste bestaande daksystemen worden geïnstalleerd. Hierdoor is afbreken niet meer nodig en wordt bouwafval tot een minimum beperkt.
TPO-membranen hebben heel weinig onderhoud nodig. Een tweejaarlijkse dakinspectie is in de meeste gevallen voldoende om eventuele problemen op te sporen. Zoals elk lichtgekleurd membraan zal TPO na verloop van tijd echter vuil worden en onvermijdelijk minder reflecterend worden. Er wordt geschat dat 30-50% van de reflectie van het membraan verloren gaat in de eerste 3 jaar na installatie, dus regelmatige reiniging kan nodig zijn.
TPO-membranen zijn ook gemakkelijk te repareren, zelfs na enkele jaren van directe blootstelling aan UV-straling.
UltraPly TPO-dakbedekking van Elevate werd geïntroduceerd in 1996, met een hoogwaardige chemische samenstelling die sinds het begin onveranderd is gebleven. Het basispolymeer is gemaakt van ethyleenpropyleenrubber in een thermoplastische matrix van polypropyleen. Dit resulteert in een membraan met uitstekende elastomere en thermoplastische eigenschappen. UltraPly TPO bevat geen chloor, halogenen of weekmakers die op lange termijn uit het membraan kunnen migreren.
Dankzij de hoogwaardige formulering is UltraPly TPO bestand tegen UV- en ozonveroudering en hittedegradatie vanaf het productieproces. De juiste balans tussen vlamvertragers, antioxidanten en uv-stabilisatoren en polymeergehalte heeft ook een aanzienlijke invloed op de lasbaarheid van het membraan.
De installatie van UltraPly TPO is heel eenvoudig. Hetzelfde membraan kan worden gebruikt voor alle dakgebieden (het hoofddeel van het dak, de opkanten enz.), alle toepassingen (groendaken, zonnepaneeldaken enz.) en alle daksysteemtypen. Dankzij het brede lasvenster kan TPO het hele jaar door worden geïnstalleerd en kan het zowel op nieuwe daken als bij renovatieprojecten worden gebruikt. UltraPly TPO is verkrijgbaar in diktes van 1,1 tot 2 mm en op rollen tot 3,05 m breed en 30,5 m lang, waardoor een snelle en kosteneffectieve bedekking mogelijk is.
Omdat UltraPly TPO met succes de EN 13948-test voor weerstand tegen wortelpenetratie heeft doorstaan, is het perfect compatibel met groendaksystemen en kan het ook worden gecombineerd met elk type PV-installatie dankzij het reflectievermogen, de weerstand tegen hoge temperaturen en de uitstekende weerstand tegen slijtage.
Dankzij de stabiele en consistente samenstelling en de aanwezigheid van de juiste hoeveelheid antioxidanten is UltraPly TPO gemakkelijk te repareren, zelfs na een blootstelling van meerdere jaren. Membranen die reeds geïnstalleerd werden, hoeven enkel gereinigd te worden met een reinigingsmiddel op basis van oplosmiddelen voorafgaand aan het lassen.
UltraPly TPO is ook gemakkelijk te recyclen. Aangezien het geen gehalogeneerde vlamvertragers, chloor, zware metalen of weekmakers bevat, kan het gemakkelijk worden vermalen en in de onderste laag worden verwerkt om een nieuw membraan te maken, wat resulteert in 100% hergebruik van gerecycled materiaal.